
Ventilatie-effectiviteit en effectief ventileren in cleanrooms
Onderstaand artikel over ventilatie-effectiviteit heb ik geschreven voor het Contamination Control Magazine van VCCN, de Vereniging Contamination Control Nederland.
Voor mijn bedrijf gebruik ik de pay-off ‘Wat lucht beweegt’. Het beheersen van luchtbeweging in een ruimte is de basis van een effectief ventilatiesysteem. De krachten die lucht in beweging brengen worden beschreven door verschillende natuurwetten. En die wetten gelden overal, of het nu een staalfabriek, een koekjesfabriek, een operatiekamer of een cleanroom betreft: er is maar één natuurkunde. Doordat ik mijn aanpak van ventilatievraagstukken baseer op ‘wat lucht beweegt’, kan ik die aanpak breed toepassen.
Zo ben ik ook betrokken geraakt bij het ontwerp van cleanrooms. Wat me daarbij opviel is dat er in vakliteratuur veel wordt gesproken over ventilatie-effectiviteit, maar nauwelijks over effectief ventileren. Dat heeft er toe geleid dat ik onderstaand artikel heb geschreven. Hierin pleit ik voor het gebruik van robuuste ventilatiesystemen, systemen waarbij de lucht niet bij een kleine verandering van omstandigheden opeens heel anders gaat stromen. Daarbij herhaal ik ook nog eens een 20 jaar oud pleidooi om thermische verdringing toe te passen in cleanrooms.
Zie de gehele uitgave van Contamination Control Magazine waarin bovenstaand artikel is opgenomen op issuu.com.
Dit artikel is een vervolg op een eerder artikel over deeltjesdepositie.